Blanke steingulv med diamantpads

Hovedbilde.jpg

Lær om gulvbehandlingsmetoden spesialisert for steingulv

Publisert:


Mange føler en er ute på dypt vann når det kommer til å behandle og vedlikeholde steingulv. Det er annerledes enn med vinylgulv for eksempel. Da er det bare å skure opp og på med ny polish - vips så er det gulvet blankt og pent igjen.

Men, steingulv er slettes ikke noe å engste seg for å skulle i gang med å vedlikeholde. Sant, det kan ta litt lenger tid før man får det resultatet man ønsker, men fordelen er at det tåler ofte veldig mye og ikke minst, når du først har fått resultatet bra så holder det gjerne lenge.

Samtidig er det klart, om det allerede er et problem med stygge flekker som har trukket dypt ned i gulvet så er det sjeldent noen quick-fix uansett hva slags vedlikeholdsmetode du velger.

Allikevel synes vi at steingulv har et litt ufortjent rykte på seg for å være vanskelig.

I denne artikkelen tar vi opp enda en metode for å behandle og vedlikeholde stein- og betonggulv

 

Hva går metoden ut på?

 

Gulvbehandling med diamantpads. Produsentene av denne typen pads kaller metoden "revolusjonerende", men det er vel kanskje å dra det litt langt. Det er jo tross alt mye av den samme metoden som brukes når gulvet lages, så helt revolusjon er det jo ikke. Men at det er en smart idè å bruke samme metode for behandling og vedlikehold av gulvet som når det ble laget, det er vi enige i! 

I tillegg så bruker man mye mindre kjemikalier i forhold til ordinære gulvbehandlingsmetoder, som polishbehandling eller impregnering. Med diamantpads så bruker du kun pads og vann for å grovskure og deretter polere opp gulvet igjen. Det gjør metoden mer miljøvennlig enn i forhold til tradisjonell polishbehandling.

I tillegg så har du jo ingen overflatebehandling som slites ned, så du slipper oppskuring etc. På den annen side så tar det tid å få gulvet pent, det å slipe stein eller betong sier seg jo selv at ikke er gjort på en snupp. Du må regne med å gjenta behandlingen over tid, kanskje flere uker, før du får resultatet du ønsker.

Du vil heller aldri få høyglans med denne metoden, det får du kun med høyglanspolish. Vi blir i allefall veldig skeptiske når vi ser produsenter av diamantpads som viser skinnende gulv med wetlook-effekt, da snakker vi maaange timer med polering i såfall for å få den effekten! Men at steinen blir frisk, sunn og får et glansfullt uttrykk, det får du absolutt! Mange ganger er høyglans vanskelig å vedlikeholde og du får fort glansforskjell, særlig om det er mye trafikk og stor slitasje i visse soner, så et silkematt uttrykk er ikke dumt det heller! 

 

ica_ingelsta_2_LR.jpg

 

Hva er diamantpads?

De som lager diamantpads hevder jo at man ikke trenger å bruke kjemi i det hele tatt eller at man ikke trenger å overflatebehandle gulvet etterpå, men av erfaring så kan det være lurt å kombinere flere metoder, i allefall om det er gulv som utsettes for mye slitasje eller fare for søl som kan trekke ned i gulvet.

Men mer om det senere, aller først, hva er egentlig diamantpads?

Kort fortalt så er det pads tilpasset helt vanlige skuremaskiner, og du får de fra 10" og opp til 20", så de passer på alt fra små trappevaskere til store skuremaskiner.

Det spesielle med de er at slipemiddelet i disse padsene er diamanter.

"Vent, diamanter?" tenker kanskje du, men det stemmer faktisk. De kan faktisk inneholde ekte diamanter, men ikke av den typen vi tenker på som edelstener, så dessverre ingen mulighet for å bli rik av disse padsene, men det forklarer litt hvorfor de koster mer en vanlige pads.

Diamanttypen de inneholder kalles "industridiamanter" og kan både være naturlige diamanter eller syntestiske, laget i laboratorier.

Det spesielle med diamanter er at det naturlig lager krystallstrukturer som er av verdens hardeste, noe som gjør dem ekstremt holdbare. De brukes i alt fra borrhoder til fjellborring, kappskiver for kapping av stein, optiske slipeverktøy til bearbeiding av glass til tannlegebor.

Nettopp derfor egner de seg også godt til sliping og vedlikehold av steingulv. 

Produsentene av denne typen pads hevder at de også gir gode resultat på vinyl- og gummigulv, men det tørr vi ikke gå god for, men til harde gulvtyper er de supre!

 

industrial_diamonds.jpg

 

 Type gulv som metoden passer til:

 

 • Kalkbaserte gulv som terrazzo og marmor

 • Polert betong

 • Granitt og skifer

 • Keramiske fliser
  (NB: Kun pads med fin grit på glaserte fliser, ellers kan du lage riper i overflaten)

 • Silkematte eller matte gulv. Høyglansgulv med store glansforskjeller krever mye jobb for å få blanke igjen (om det i det hele tatt er mulig)


 

 

 

Hvordan bruke diamantpads

Prinsippet er veldig enkelt, du trenger pads med forskjellig grit, det vil si forskjellig grovhetsgrad. 

Det blir litt som med slipepapir. Om man har en bordplate i tre som man vil friske opp, da begynner man med et grovt slipepapir først for å få vekk stygge flekker. Når man har grovpusset overflaten og fjernet alt av rester av gammel overflatebehandling så går man over med finere papir for å få overflaten jevn og pen. Til slutt bruker man helt fint slipepapir.

 

slipepapir.jpg

Det er samme prinsipp med diamantpads, man begynner med grov pad og bruker denne inntil man ser at steinen er rensket og ser jevn ut. Dette må du sannsynligvis gjenta over flere uker. Så går du over til en finere pad som jevner gulvoverflaten enda mer og man begynner å bygge glans.

Når du ser at steinen er blitt frisk og fin og overflaten begynner å få glansen tilbake, går man over til en vedlikeholdspad med fin gritt og fortsetter poleringen, gjerne med en high-speed maskin. Dette må ofte gjøres hyppig og over en lengre periode i starten, helt til du får ønsket glans. Deretter kan du gå over til mer vanlig rengjøring og vedlikehold med samme pad.

Kvaliteten på padsene kan variere fra leverandør til leverandør og gjenspeiler seg ofte i prisen. Om diamantpadsen er av høy eller lav kvalitet avhenger ikke bare av kvaliteten på diamantene som brukes men også hvor mye diamanter padsen inneholder og om diamantene er jevne i størrelsen, noe som gir jevnere resultat. 

Fordi diamantpads brukes vått så har også kvaliteten på bindemiddelet i padsen noe å si for holdbarheten og effekten på padsen. Er bindemiddelet svakt så vil paden "slippe" diamanter og de er mindre holdbare.

 

Selv har vi Twister-pads som vi synes er gode. Der anbefaler vi at man benytter i hvertfall 3 trinn:


Trinn 1) Twister Rød: "Nullstilling" av gulv

Trinn 2) Twister Gul: "Prep pad" som gjennoppretter glansen i gulvet

Trinn 3) Twister Grønn: Dagligvedlikehold og rengjøring av gulvet

 

 

Twister Rød 17" 2 stk
Rabatt %
-20%
kr 854 kr 683 Eks. MVA
Twister Gul 17" 2 stk
Rabatt %
-20%
kr 770 kr 616 Eks. MVA
Twister Grønn 17" 2 stk
Rabatt %
-20%
kr 770 kr 616 Eks. MVA
Twister Rød 20" 2 stk
Rabatt %
-20%
kr 1 104 kr 883 Eks. MVA
Twister Gul 20" 2 stk
Rabatt %
-20%
kr 960 kr 768 Eks. MVA
Twister Grønn 20" 2 stk
Rabatt %
-20%
kr 960 kr 768 Eks. MVA

 

 Tips


Ikke glem "Sinners sirkel"!

Husk at du øker effekten og minsker tiden om du øker den mekaniske bearbeidingen. Det vil si at gulvet blir raskere blankt og pent om du øker tyngden på skuremaskinen, for eksempel med et vektlodd.

Det samme gjelder om du bruker high-speed maskin kontra en vanlig skuremaskin, da øker du frekvensen og rotasjonshastigheten som igjen fører til høyere temperatur og gir deg et pent resultat raskere.

 

 

 

 

 


Fordeler

 • Miljøvennlig, bruker kun vann og få eller ingen kjemikalier

 • Varig resultat, når steinen først er renset og man har oppnådd ønsket glans så holder overflaten seg pen lenge med daglig vedlikehold og man trenger sjeldent temporært vedlikehold

 • Jevn og pen silkematt overflate

 

 


Ulemper

 • Tar ofte lang tid å få ønsket resultat, opptil flere uker

 • Steinen er ikke beskyttet på samme måte som ved impregnering eller polishbehandling. Ofte må man kombinere metoder, særlig på plasser som er utsatt for mye søl og skitt.

 • Det kreves mye jobb og ressurser å vedlikeholde glansen om det er et høyglansgulv 

 

 

 

Problemer som man kan støte på.


Sugende gulv

Er det sugende gulv som utsettes for mye søl og skitt bør man vurdere å impregnere gulvet i tillegg, for eksempel med NSP Zealous eller Prisma.

Twister-pads gir ikke så hard overflate at ikke søl trekker ned i steinen. Typiske steder som det er lurt å impregnere i tillegg til bruk av twister-pads kan være i inngangspartier med mye trafikk, butikkgulv ved ferskvaredisker og lignende. 

 

Glansforskjell

Litt avhengig av graden av slitasje så kan det ta tid å jevne ut glansforskjell med twisterpads. Særlig om gulvet i utgangspunktet er høyglans men er veldig slitt i enkelte soner, da kan det være vanskelig å oppnå samme glans igjen. 

 

Medium glans

En fordel med diamantpads er en jevn glans. Ønsker man høyere glans, kan man impregnere gulvet med en akrylpolish, for eksempel Thermodur Diamant eller Extreme+ etter endt polering, og så polere polishen med en grønn twisterpad jevnlig.

 

NSP Zealous Stein og betongimpregnering 3,78 liter
Rabatt %
-20%
kr 620 kr 496 Eks. MVA
Kiehl Prisma Steinimpregnering 5 liter
Rabatt %
-20%
kr 1 049 kr 839 Eks. MVA
Kiehl Thermodur Diamant polish 5 liter
Rabatt %
-20%
kr 1 522 kr 1 218 Eks. MVA
NSP Extreme+ Plus polish 3,78 liter
Rabatt %
-20%
kr 556 kr 445 Eks. MVA

 

Kontakt oss

Har du spørsmål, kommentarer eller gode tips du vil dele? Ta kontakt så svarer vi deg så snart vi får mulighet.

KONTAKT OSS

Flere blogginnlegg

Hvordan bli Miljøfyrtårnsertifisert

Hvordan bli Miljøfyrtårnsertifisert

Hva kreves, hvordan går man frem og ikke minst hva koster det?

Hvordan rengjøre og behandle gulv som betong, stein og marmor?

Hvordan rengjøre og behandle gulv som betong, stein og marmor?

Hva du bør gjøre og hva du ikke bør gjøre!

Hvordan vaske parkett, tregulv, linoleum og myke gulvtyper

Hvordan vaske parkett, tregulv, linoleum og myke gulvtyper

Hva du bør gjøre og hva du ikke bør gjøre!

Hvordan få dusjen skinnende ren

Hvordan få dusjen skinnende ren

Slik fjerner du kalkflekker og hvitt belegg fra glass, armatur og porselen

Finn frem i papirjungelen!

Finn frem i papirjungelen!

Bli klok på de forskjellige typene av håndtørkeark og lær om hvilke typer papir som passer til forskjellige dispensere.

Blanke steingulv med diamantpads

Blanke steingulv med diamantpads

Lær om gulvbehandlingsmetoden spesialisert for steingulv