Fjerning av graffiti

Få gode tips til hvordan du blir kvitt graffiti

Det er kjedelig om man har blitt nabolagets kreative friplass hvor taggere kommer for å sette sitt preg på bybildet med mer eller mindre vellykkede kunstneriske bidrag.

Fjerne graffiti er en krevende jobb og ofte må man ha hjelp av renholdsfirmaer som er eksperter på dette, særlig hvis det er store områder som er blitt tagget ned.

Men er det mindre områder og graffitien er rimelig fersk, er det absolutt verdt et forsøk å fjerne det selv!

 



Hva er graffiti?

Noen kaller det kunst, andre kaller det vandalisme.

Ved graffiti og tagging kan det være brukt flere typer, blant annet maling, tusj, spraymaling, også tectylbaserte, eller en blanding av disse.

Graffitien kan også ha fått et lag med lakk for å gjøre den enda mer herdig.

Derfor kan det være nødvendig med flere typer kjemi og gjentatt påføring for å få fjernet det.

 

 

 

 

Det finnes flere metoder for å fjerne graffiti, noen er enkle og man trenger ikke mye utstyr, mens mer omfattende graffitifjerning på store områder kan kreve spesialutstyr. Valg av metode avhenger også av hva slags overflate det er tagget på. Det kommer vi litt mer inn på i de neste avsnittene.

 



TIPS

Fersk graffiti er 100 ganger enklere å fjerne enn gammel graffiti!

Aller helst bør det fjernes innen en dag eller to, før graffitien rekker å herde skikkelig. Da sparer du deg selv en masse arbeid!

 

 

 

 

Metoder

Når det kommer til de forskjellige metodene så må vi skru hodet over til «Sinners sirkel kanalen». Det vil si at de forskjellige metodene er enten basert på kjemi, mekanisk kraft eller temperatur. Best resultat får man om man kombinerer metodene.


HER kan du lese mer om hva Sinners sirkel er.

 

Kjemi

Her får man et stort utvalg av produkter, noen er løsemiddelbasert, for eksempel white spirit, andre er basert på alkalier med høy pH eller de kan være alkoholbasert, for eksempel NMP.
Hvilke produkter som virker best kommer litt an på hva slags graffiti det er snakk om, er det spraymaling, tusj, tectylbaserte osv. I tillegg er noen av graffitifjernerne laget for glatte, ikke-sugende overflater, som glass, metall og plast. Mens andre produkter er laget for sugende overflater, som betong, murstein og naturstein.

Mange ganger er det litt smak og behag, hvilke produkter man liker og synes er effektive. Selv liker vi de som er gel-basert. De bare smører man utover med en kost, rulle eller svamp og lar virke etter anvisning på etiketten. Fordelen med gel er at den ikke tørker ut så lett eller renner utover, det gir god kontroll på graffitifjerningen.

Et godt tips er alltid å begynn med milde midler for å unngå unødig slitasje, dette er i utgangspunktet kraftige saker som kan potensielt skade overflaten. Så start forsiktig ut og øk heller på. I tillegg bør man alltid gjøre en test på et lite synlig sted først for å teste hvilken metode og middel som er mest effektiv, og ikke minst, teste om overflaten tåler behandlingen!



TIPS

Polishfjernere er ofte gode graffitifjernere. Har du polishfjerner stående så kan det være et rimelig og godt alternativ for å fjerne graffiti. De er laget for å fjerne mye av de stoffene som mange graffitityper er laget av.  

 

 

 

 

 

Innotec Graffiti Remover spray 500 ml
-20%

Innotec Graffiti Remover spray 500 ml

Pris
kr 559 /Flaske kr 699 Eks. MVA
Duxola Maling & Graffitifjerner Spray 400 ml
-20%

Duxola Maling & Graffitifjerner Spray 400 ml

Pris
kr 352 /Boks kr 440 Eks. MVA
3M GR3000 Graffitifjerner 5 liter
-20%

3M GR3000 Graffitifjerner 5 liter

Pris
kr 1 854 /Kanne kr 2 317 Eks. MVA
B&G Dracula Sterk graffiti remover 5 liter
Favoritt
-20%

B&G Dracula Sterk graffiti remover 5 liter

Pris
kr 1 219 /Kanne kr 1 524 Eks. MVA
B&G Eden Gel Graffiti Remover 10 liter
-20%

B&G Eden Gel Graffiti Remover 10 liter

Pris
kr 2 871 /Dunk kr 3 589 Eks. MVA
B&G Graffiti Shadow Remover Skyggefjerner 5 liter
-20%

B&G Graffiti Shadow Remover Skyggefjerner 5 liter

Pris
kr 1 128 /Stk kr 1 410 Eks. MVA
B&G Graffiti Shield Vannbasert Impregnering/Beskyttelse 5 L
-20%

B&G Graffiti Shield Vannbasert Impregnering/Beskyttelse 5 L

Pris
kr 1 258 /Kanne kr 1 572 Eks. MVA
B&G Tectyl Remover Strong for Graffiti
-20%

B&G Tectyl Remover Strong for Graffiti

Pris
kr 1 322 /Stk kr 1 653 Eks. MVA

 

Mekanisk

 

Her har man både rimelige og mer kostbare metoder.

Hvis du ikke driver mye med graffitifjerning eller har mye renhold og vedlikehold av store arealer med fasader, så holder det kanskje med god gammeldags skuring for hånd. Eventuelt kan du supplere med en mindre høyttrykksspyler som er overkommelig i pris, da kommer du langt.

Har du derimot store areal eller har ansvar for vedlikehold av fasader som er i områder som er utsatt for tagging, da kan det lønne seg å gå et trinn opp på utstyrsskalaen og skaffe seg en høyttrykksspyler med varmtvann og kanskje til og med en veggvasker.

Mosmatic roterende veggvasker er superpraktisk og perfekt for de som vil investere litt mer i utstyret. Har du i tillegg en varmtvannsvasker så oppfyller du nesten hele Sinners sirkel og det sparer deg tid. Er det områder du ikke vil søle for mye vann så kan du til og med koble på en industrisuger som suger opp vannet. Men som du ser av filmen, den passer best på overflater som skal males i etterkant, for den gir ordentlig juling og kan fjerne underliggende maling.

 

 

Foma Roterende veggvasker Mosmatic 200
Tilbud
-41%

Foma Roterende veggvasker Mosmatic 200

Pris
kr 9 999 /Stk kr 16 955 Eks. MVA
Foma PW-H10 1408 varmtvann Nordic Edition
Tilbud
-40%

Foma PW-H10 1408 varmtvann Nordic Edition

Pris
kr 13 920 /Stk kr 23 200 Eks. MVA
Foma PW-C23 1610 Pluss 16amp
Tilbud
-38%

Foma PW-C23 1610 Pluss 16amp

Pris
kr 5 250 /Stk kr 8 490 Eks. MVA
SIR Skurebørste med skaft kraftig
-20%

SIR Skurebørste med skaft kraftig

Pris
kr 370 /Stk kr 463 Eks. MVA
NSP Stålsparkel 60 mm m/treskaft
-20%

NSP Stålsparkel 60 mm m/treskaft

Pris
kr 20 /Stk kr 25 Eks. MVA
NSP Skurebørste hard for hånd
-20%

NSP Skurebørste hard for hånd

Pris
kr 46 /Stk kr 57 Eks. MVA
NSP Håndpad tykk sort (50 % slipemiddel)
-20%

NSP Håndpad tykk sort (50 % slipemiddel)

Pris
kr 19 /Stk kr 24 Eks. MVA
NSP Fiskebørste rød
-20%

NSP Fiskebørste rød

Pris
kr 46 /Stk kr 57 Eks. MVA

 

Nødvendig vanntrykk, mengde og temperatur avhenger veldig ettersom hva slags overflate det er. Vær forsiktig hvis det er porøse og myke overflater. De tåler ikke for høyt trykk eller for mye vann, det kan gi råte eller vannskader.

Pass også på å ha nok avstand til veggen. Strålen bør ikke være nærmere enn en 10 - 60cm fra veggen, ellers kan du risikere skader og at vannet trenger for langt inn i overflaten.

I tillegg bruker noen sandblåsing eller sandvasking, men det anbefaler vi å overlate til større firmaer som driver primært med vedlikehold av fasader. Det krever mye utstyr og god kunnskap, ellers kan man skade overflaten.

 

Kombinasjoner av metoder

Som sagt så må man ofte kombinere metodene for å få et godt resultat. Og vi må si, graffitifjerning er krevende. Det finnes ingen mirakelmiddel eller metode som fjerner tagging på magisk vis, dessverre. Men, med nøye jobb og litt innsats kan det bli veldig bra, særlig om du får tatt taggingen mens den enda er fersk. Da er det håp!

 



Utendørs graffitifjerning, trinn for trinn:

  • Start alltid med å gjøre en test av metoden på et sted som er lite synlig, for å sjekke at overflaten tåler behandlingen.

  • Begynn med å skrubbe godt over taggingen for å «åpne» overflaten på graffitien.

  • Legg på kjemien og la det få virke, se etiketten for anbefalt dosering og virketid.

  • Skrubb over med en skurebørste, skrape eller med veggvasker.

  • Vask av med høyttrykksspyler, gjerne med varmtvannsvasker med temperatur på mellom 70-90℃. Det øker effekten veldig!

  • Gjenta prossessen til resultatet er bra.

  • Til slutt, pass på å nøytralisere overflaten skikkelig ved å skylle over med vann.

 

 

 

AdobeStock_250273008.jpeg

 

Ting å tenke på

 

  • Bruk en grov skurebørste og skur over graffitien før du legger på graffitimiddelet, da vil du lage riper i overflaten på taggingen og middelet trenger dypere ned og virker bedre.

  • Blir det skjolder igjen der taggingen har vært, kan du prøve å vaske over med alkaliske vaskemidler etter behandlingen.
    Husk å nøytralisere overflaten ved å skylle rikelig med vann eller vaske over med nøytralt vaskemiddel til slutt.

  • Vær forsiktig når du høytrykksspyler sugende underlag, du kan være uheldig å få avskallinger. Vær også forsiktig om høsten nærmer seg. Overflaten kan bli så mettet av vann under behandlingen at det tar langt tid før den tørker skikkelig, da kan det bli frostskader og sprekker når frosten kommer.

  • Er det tagget på malte flater så kan det enkleste være å bare male over. Men noen graffitityper kan slå igjennom malingen, særlig hvis taggingen er mørk i fargen og overflatemalingen er lys.

    Test med 1 til 2 strøk på et lite område først og la malingen tørke. Hvis graffitien slår igjennom bør du først prøve å fjerne så mye som mulig av taggingen med kjemi, deretter male over.

 

  • Hvis man skal male over så bør man bare bruke maling fra samme spann som veggen er malt med fra før, ellers vil du kunne få fargeforskjell på veggen. Må du kjøpe inn ny maling er det lurt å male hele veggen, eller frem til naturlige skiller.

  • Pass på å ikke bruke for kraftige midler på malte flater. Graffitifjernere er jo laget for å fjerne maling, de er derfor også vel så effektive på veggmaling som på graffiti. Bruker du for kraftige midler, doserer for høyt eller har for lang virketid kan du risikere at malingen går helt i oppløsning og du fjerner mange lag med maling. Gjør alltid en test på et lite synlig sted før du begynner.

  • Vær forsiktig når du bruker mekanisk kraft på glass, metall eller plastoverflater. Du kan lage varige riper om du er for overivrig med skuringen eller bruker skrape. Beste er å bruke høyttrykkspyler eller mykere skurekost og øk heller virketiden på kjemikaliene, slik at de gjør meste parten av jobben.

  • Husk at pleksiglass reagerer på en del kjemikalier og kan krakkelere eller bli melkehvit. Gjør alltid en prøve på et lite synlig område først.

  • Noen metallflater har korresjonsbeskyttelse, vær forsiktig så du ikke skader denne om du skurer eller bruker skrape.

  • Husk at en del steintyper kan reagere med graffitifjerningsmidler, det gjelder særlig om det er sterkt alkaliske eller sterkt sure midler.

 

 

Forebygging

Det aller beste er jo selvfølgelig om man unngår å få graffitiskader i det hele tatt, det finnes flere tiltak man kan ta for å minske problemet.

En rekke overflater kan overflatebehandles, enten impregneres, vokses, påføre primer osv. Her bør man høre med firmaer som er proffe på dette, for å få et pent og jevnt resultat.

I tillegg er det en idè å øke belysningen på området som er utsatt, få taggere drister seg til å stå i flombelyste områder og tagge i fullt påsyn! Hvorfor ikke sette opp lamper med bevegelsessensor for eksempel, da skvetter nok taggerne til skal du se og tenker seg om to ganger før de prøver seg.

Gjør området mer utilgjengelig. Kanskje det er mulig å plante busker eller hekk ved området som er utsatt? Det gjør det mindre attraktivt for taggere, da blir jo ikke området et "blankt lerret" lenger. 


HER kan du lese mer om vedlikehold av fasader

Se alle

Hva er kompleksdannere?

Hva er kompleksdannere?

Har du lurt på hvordan vaskemidler egentlig er bygd opp?

Fjerning av graffiti

Fjerning av graffiti

Få gode tips til hvordan du blir kvitt graffiti

Fasadevask

Fasadevask

Hvor ofte, hvilke metoder og hvilke typer fasader finnes?

Softwash vs Høyttrykkspyling

Softwash vs Høyttrykkspyling

Hvilken metode er best?

Slik vasker du huset utvendig

Slik vasker du huset utvendig

Hvordan vaske før du skal male og for å bli kvitt svartsopp

Hvordan utføre hovedrengjøring

Hvordan utføre hovedrengjøring

Hvor begynner man, hvilke oppgaver skal tas og hva slags utstyr trengs

Quick guide: Hovedrengjøring

Quick guide: Hovedrengjøring

Kjapp huskeliste over utstyr og oppgaver ved hovedrengjøring

Byggrengjøring

Byggrengjøring

Hvordan blir du kvitt byggstøv i nybygg?

Hva skal til for å ta fagbrev som renholdsoperatør?

Hva skal til for å ta fagbrev som renholdsoperatør?

Hvilke fordeler er det å skaffe seg fagbrev?

Veien frem til fagbrev som renholdsoperatør

Veien frem til fagbrev som renholdsoperatør

DEL 1 Intro og lesetips til kompetansemål: Renhold

Landskamp Norge vs Sverige

Landskamp Norge vs Sverige

Under årets mesterskap ble det ikke bare holdt NM men også arrangert nabokamp melllom Norge og Sverige!

Norges Beste Vinduspusser 2024!

Norges Beste Vinduspusser 2024!

Gratulere til Hans Erik Hauge fra Oslo Fasadevask!

Tørrstoff i gulvpolish

Tørrstoff i gulvpolish

Hva har det å si for kvaliteten?

Hvordan bunnskure gulv?

Hvordan bunnskure gulv?

POLISHBEHANDLING - DEL 1

Hvordan nøytralisere gulv?

Hvordan nøytralisere gulv?

POLISHBEHANDLING - DEL 2

Slik legger du polish

Slik legger du polish

POLISHBEHANDLING - DEL 3

Frisk opp slitt gulvpolish

Frisk opp slitt gulvpolish

3 metoder - Spraypolering - Toppskuring - Tørrskuring

Pads-guide

Pads-guide

Hva brukes de forskjellige gulvpadsene til?

Polish vs voks

Polish vs voks

Hva er forskjellene og hva lønner seg?

Blanke steingulv med diamantpads

Blanke steingulv med diamantpads

Lær om gulvbehandlingsmetoden spesialisert for steingulv

Quick guide: Gulvpolish

Quick guide: Gulvpolish

Kjapp trinn-for-trinn beskrivelse av polishbehandling fra start til slutt

Flekkfjerningsguide

Flekkfjerningsguide

Hvordan fjerne vin, olje, rust, skomerker osv?

Bygg ditt eget Softwash system!

Bygg ditt eget Softwash system!

Er du en handy type eller kunne tenke deg et custom made Softwash anlegg?

Godkjenning av renholdsfirmaet ditt hos Arbeidstilsynet

Godkjenning av renholdsfirmaet ditt hos Arbeidstilsynet

Hvordan gå frem og hvorfor er det et krav?

Hva er egentlig rentvann?

Hva er egentlig rentvann?

Det er kort fortalt vann som er renset for alt av partikler og urenheter.

Hvordan vaske vinduer med klassisk vinduspuss

Hvordan vaske vinduer med klassisk vinduspuss

Hvordan pusse vinduer på den klassiske måten med forvasker og nal

Skraper

Skraper

Hvordan bruke de riktig?

Maykker

Maykker

Genialt multi-tool!

Hvordan pusse vinduer om vinteren?

Hvordan pusse vinduer om vinteren?

Vinduspuss-sesongen trenger ikke være over bare fordi gradestokken kryper under null

NYHET Kiehl-serie

NYHET Kiehl-serie

Tysk kvalitet 

Hvordan vaske gulvet om vinteren?

Hvordan vaske gulvet om vinteren?

Lei av saltflekker på gulvet?

4 tips til systematisk renhold

4 tips til systematisk renhold

Hvordan lage renholdsplaner over regelmessig og temporært renhold, lage tilbud og beregne lønnskostnader

Risikovurdere vaskemidler

Risikovurdere vaskemidler

Hvordan gjør man det?

Hvordan lese datablader

Hvordan lese datablader

Hvilke avsnitt er nyttig for deg som driver med renhold?

Faresymboler

Faresymboler

Hva betyr de egentlig?

Hvordan vaske gulv?

Hvordan vaske gulv?

3 metoder proffene bruker

Hvordan vaske parkett, tregulv, linoleum og myke gulvtyper

Hvordan vaske parkett, tregulv, linoleum og myke gulvtyper

Hva du bør gjøre og hva du ikke bør gjøre!

Hvordan rengjøre og behandle gulv som betong, stein og marmor?

Hvordan rengjøre og behandle gulv som betong, stein og marmor?

Hva du bør gjøre og hva du ikke bør gjøre!

Luktfjerning

Luktfjerning

3 trinn for å bli kvitt lukt fra urin, røyk, oppkast osv

Vinduspuss & Fasadevask Festivalen 2023

Vinduspuss & Fasadevask Festivalen 2023

Se video av hva som foregikk!

Norges Beste Vinduspusser 2023!

Norges Beste Vinduspusser 2023!

Gratulere til Oliver Olaussen - Oslo Fasadevask!

Tucker Rentvannsutstyr

Tucker Rentvannsutstyr

Kvalitetsytstyr fra USA!

Utstyrsguide til vinduspuss med rentvann

Utstyrsguide til vinduspuss med rentvann

Hvor mye utstyr er "nok" for å pusse vinduer med rentvannsanlegg?

Jobb ergonomisk!

Jobb ergonomisk!

Smarte tips til hvordan jobbe mer ergonomisk

Hvordan bli Miljøfyrtårnsertifisert

Hvordan bli Miljøfyrtårnsertifisert

Hva kreves, hvordan går man frem og ikke minst hva koster det?

Hvordan få dusjen skinnende ren

Hvordan få dusjen skinnende ren

Slik fjerner du kalkflekker og hvitt belegg fra glass, armatur og porselen

Finn frem i papirjungelen!

Finn frem i papirjungelen!

Bli klok på de forskjellige typene av håndtørkeark og lær om hvilke typer papir som passer til forskjellige dispensere.

Unngå kjedelige overflateskader og riper i bygningsglass

Unngå kjedelige overflateskader og riper i bygningsglass

Hva slags skader kan du støte på når du rengjør glass og hva bør du gjøre?

Hvordan unngå at bakterier blir resistente?

Hvordan unngå at bakterier blir resistente?

Enkle grep for å forhindre bakterievekst

Desinfeksjonsmidler

Desinfeksjonsmidler

Hva er forskjellene?

Mikrobiologiske vs kjemiske vaskemidler

Mikrobiologiske vs kjemiske vaskemidler

Lær om hvordan bakterier og enzymer brukes i rengjøringsmidler

Smitterenhold etter smittestandarder

Smitterenhold etter smittestandarder

Her får du en oversikt og dra-hjelp til å utføre smitterenhold etter standarder fra NS

Hvordan lage en smittevernprosedyre

Hvordan lage en smittevernprosedyre

Få eksempler på hva en smittevernprosedyre bør inneholde.

Smitterenhold

Smitterenhold

Gode tips til hva du bør tenke på

Papir vs håndtørker

Papir vs håndtørker

En av metodene kan øke bakterietallet med nesten 200%!

Renhold i barnehager

Renhold i barnehager

Få tips til hvilke oppgaver som bør tas og hva slags utstyr en trenger

Rensing av tepper

Rensing av tepper

Trinn-for-trinn 

Tepper

Tepper

Noe av det viktigste å holde rent!

Sinners sirkel

Sinners sirkel

Lær om et av de viktigste hovedprinsippene innen renhold

Renholdstest

Renholdstest

Hvordan kan man være helt sikker på at man er kvitt alt av bakterier?