Hva skal til for å ta fagbrev som renholdsoperatør?

AdobeStock_235278391.jpg

Hvilke fordeler er det å skaffe seg fagbrev?

Publisert:

Har du vært nysgjerrig på å ta fagbrev som renholdsoperatør?

Er det noen fordeler med å ta fagbrev, eller er det bare masse styr med lesing og eksamener? Må man gå 2 år på skole og ta 2 år i lære, eller finnes det andre veier?

Fordeler

Aller først må vi jo si at selv om du kanskje har jobbet mange år med renhold, så er det en stor fordel å ha fagbrev som renholdsoperatør. Det vil gi deg høyere selvtillit i jobben og det gir jo en boost å vite at man er faglært.

Renholder er et utrolig viktig yrke og du har god grunn til å føle yrkesstolthet for faget ditt! Hva hadde verden vært uten renholdere!

I tillegg til å gi deg en bekreftelse på kompetansen du har, vil det også bety at du får faglønn.

I 2021 varierer tarifflønn til renholdsoperatør fra ca 195-209,- i timen, alt ettersom hvor mange års ansiennitet man har. Det er også mye enklere å søke jobber innen det offentlige om man har fagbrev.

 Fun Fact


Visste du at det var først i 1994 at renholdsfaget ble offentlig godkjent og ble en egen utdanning!

Siden den gang har mange tusen benyttet seg av muligheten og tatt fagbrev.

 

  

Veier til å ta fagbrev 


AdobeStock_120947192.jpg

Det finnes flere måter å ta fagbrev på. Du kan enten gå videregående skole og så ha læretid ute i bedrift, det kalles "ordinært løp". Eller man kan lese på egenhånd og melde seg opp til eksamen og fagprøve selv, da kalles man en "praksiskandidat" eller "privatist". 

Vi skal nå se på begge måtene.

Ordinært løp 


Dette er en 4-årig utdannelse hvor du går 2 år på skole og har 2 år i lære ute i en bedrift og deretter går opp til fagprøve.

Er du under omskolering via NAV så er dette utdanningsløp som de også støtter. De dekker de fleste typer yrkesrettede utdanninger på videregående nivå.

Er du via NAV og kunne tenke deg å gjøre det på denne måten, så ta en snakk med veilderen din for å få mer informasjon og for å se om dette kunne vært noe for deg.


Velger du denne veien så ser forløpet sånn ut:

 • 1.år VG1 Bygg- og anleggsteknikk

 • 2.år VG2 Renholdsoperatør

 • 3. og 4.år Opplæring i bedrift

 • Fagprøve

HER kan du lese mer om ordinært løp

Praksiskandidat


Har du jobbet med renhold i over 5 år så kan du gå opp til fagprøve som praksiskandidat. Da melder du deg selv opp til teoretisk eksamen og fagprøve, mer om det senere.

Dette er kanskje den mest vanlige veien å gå for å ta fagbrev, i allefall om man ønsker å ta fagbrev som voksen og ikke er via NAV.

Kriteriet for å kunne ta fagprøve som praksiskandidat er at du må kunne dokumentere minst 60 måneders praksis. Det vil si at du må ha jobbet med renhold i minimum 5 år og har papirer på det, det kalles praksistid. Det holder ofte med en arbeidskontrakt eller et papir fra arbeidsgiveren din.

Kanskje du allerede har en del skolegang som tilsvarer videregående nivå? Da kan det hende du trenger kortere praksistid.

Det er fagopplæringskontoret i fylkeskommunen som er ansvarlig for praksiskandidater og gjennomføring av fagprøver. Ta kontakt med fylkeskommunen du bor i og hør med de om du kan melde deg opp.

HER finner du Oslo Fylkeskommunes sider til praksis kandidater. 

 Hjelp til å beregne praksistid


Synes du det er vanskelig å beregne om du har nok praksistid?

Da finner du et praktisk regneark HER som du kan bruke.

 

 

 

 

Selve utdanningen

Læreplan 


Det er her du finner kompetansemålene for yrket. Det vil si at her finner du hva du må kunne for å ta eksamen.
Det er Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet som setter opp læreplan og det er den alle bøker og skoler tar utgangspunkt i når de gir opplæring.

Læreplanen for renholdsoperatør er delt inn i 3 deler:

 • Planlegging

 • Renhold

 • Bransjelære

 

Her kommer noen stikkord for hva som tas opp i de 3 delene:

Planlegging:

 • Kunne forstå og bruke standarder
  (Som INSTA 800 f.eks)

 • Lage og bruke renholdsplaner

 • Risikovurdering

 • Riktig bruk av verneutstyr

 • Velge økonomiske og ergonomiske metoder osv

 

Renhold:

 • Ulike typer overflatebehandlinger 

 • Regelmessig, temporært og spesialrenhold

 • HMS

 • Valg av utstyr, metoder og kjemi

 • Bruke digitale verktøy for planlegging, informasjon og dokumentasjon

 

Bransjelære:

 • Fagets historie

 • Estetikk

 • Arbeidsrutiner

 • Kvalitetssikring

 • Nasjonalt og internasjonalt regelverk
 

 

HER finner du hele læreplan for renholdsoperatører. Under "Kompetansemål" og "Etter VG3" finner du alle punktene du skal kunne innen de 3 delene.

 

Lærebøker

AdobeStock_280001837.jpg

Hvis du er praksiskandidat er det viktig at du setter deg godt inn i læreplan og kompetansemålene for faget. Det er dette du kan bli testet i på teoretisk eksamen og på fagprøven.

Det er laget flere lærebøker som dekker læreplanen, for eksempel "Renhold grunnmoduler" og "Renhold fagbrevmoduler" av Else Liv Hagesæther.

Synes du det er vanskelig å finne tid og motivasjon til å lese selv? Da kan det være en ide å melde deg på et kurs som er rettet mot teorieksamen og fagprøven.

Det finnes mange forskjellige kursagenter som tilbyr dette, blant annet Folkeuniversitetet, Kursguiden, Kursagenten osv.

Prisene og kvaliteten kan variere, så ta deg litt tid og google litt rundt og se hva de forskjellige tilbyr.

 

Teoretisk eksamen


Om du er praksis kandidat så er det fylkeskommunen som er ansvarlig for teoretisk eksamen, du kan kontakte de for å få informasjon om frist for oppmelding til eksamen. Fristen er ofte tidlig om våren.

Teoretisk eksamen er en skriftlig prøve som tar opptil en full skoledag. Ofte får man en oppgave hvor du skal vise at du har kunnskap om faget. Det er som oftest et eksempel på en jobb som du skriftlig skal forklare hvordan du ville løst.

 TIPS!

Før du melder deg opp til teoretisk eksamen kan det være lurt å få tak i en tidligere eksamen som du kan trene på. Da vil du kunne ha en «prøveeksamen» hjemme hos deg selv og se hvordan du klarer deg før det blir alvor.

Husk å kjøp inn litt favorittsnacks og brus osv for å holde motet oppe og for å få skikkelig «eksamenstemning»!

HER finner du eksempel på en tidligere eksamensoppgave.

Ikke fortvil selv om den er på nynorsk, hvis du scroller deg ned til side 5 så finner du oppgaven på bokmål.

 

 

 

 

Fagprøve

 

AdobeStock_200738111.jpg

Når du har bestått teoretisk eksamen kan du melde deg opp til fagprøve.

Det kan gi litt nerver, jeg får jo eksamensnerver bare å skrive om det! Men har du klart den teoretiske prøven så klarer du helt sikkert fagprøven! Ofte er den teoretiske biten den verste og mest krevende.


Fagprøven er mer den praktiske biten, nesten akkurat som en helt vanlig dag på jobben! Dette klarer du!


Det er en praktisk prøve som går over 3 dager og er ofte delt i 4 deler.

 • Planlegging og begrunnelse av arbeidet

 • Praktisk gjennomføring

 • Vurdering av eget arbeid

 • Dokumentere eget prøvearbeid


Ofte får du en konkret oppgave som du skal utføre, for eksempel å skure opp og legge ny polish på et kontor, eller ta en hovedrengjøring på et kjøkken eller lignende. Også er det en sensor, en fagutdannet person, som vil følge med og vurdere arbeidet ditt og gi deg karakter.


Etter å ha fått utlevert oppgaven så starter:


Del 1 Planlegging og begrunnelse


Mange tenker at denne delen ikke er så viktig, men det er den!

Dette gir sensor et grunnlag for å se at du har god kunnskap om faget og det blir lettere for de å vurdere jobben du har gjort og forstå hvorfor du har valgt metodene, utstyret og midlene som du har valgt til jobben.

Bruk gjerne faguttrykk, men ikke overdriv. Vis at du kan det du snakker om, men vær konkret og presis.
Husk å få med HMS-tiltak, det er alltid et pluss!

Ofte er det mange måter å løse en jobb på, det er bra å skrive ned flere alternative metoder du kan bruke. Gi også en begrunnelse for hvorfor du velger en spesiell metode.

Du skal også ta med om du trenger assistanse eller ikke. Kanskje du synes det er vanskelig med norsk, da kan du for eksempel spørre om å få med en venn som er god i norsk til å hjelpe deg med språket.

Husk å gjør oppgaven ryddig og oversiktlig.


Del 2 Praktisk gjennomføring


Her kommer vi til den neglbitende delen hvor du skal inn i ringen og vise hva du kan.

Det er forskjell på sensorer, prøv å få et inntrykk av personen, er det en som er fryktelig pirkete og opptatt av detaljer eller er det en mer avslappet type? Ta hensyn til det mens du arbeider.

Senk skuldrene, pust med magen, dette greier du!

Prøv å tenk at dette er en helt vanlig dag på jobben, eneste forskjellen er at du har med deg en «skygge» som ser på mens du jobber.
Ikke stress og husk å jobb ryddig og ordnet og tenk HMS!

 TIPS!

Går noe galt underveis? Ingen grunn til panikk! Akkurat som på en vanlig arbeidsdag så kan uforutsette ting skje. Det betyr ikke at fagbrevet ditt ryker av den grunn. Behold roen, sånt kan skje alle.

Det kan faktisk være positivt for sensor å se at du gir gjennomtenkte grunner for hva som gikk galt og hvorfor. Kanskje du ikke rekker å rette det opp, men du kan i allefall vise sensor at du vet hva du skulle ha gjort for å fullføre oppgaven med godt resultat.

Det ville du skrevet om i del 3 og 4

 

 

 

 

Del 3 Vurdering av eget prøvearbeid 

Som sagt så kan mange tenke at det bare er den praktiske delen som er viktig på en fagprøve, men del 1, 3 og 4 er minst like viktig! Her skriver du ned i detalj hvordan jobben ble gjennomført, da får sensor en mulighet til å se hvor god evne du har til å planlegge og reflektere over jobben du har gjort. 

Hva gjorde du bra, hva ble mindre bra og hvorfor? Hva kunne vært gjort annerledes? 

Hvordan ble det med bruk av tid, utstyr, HMS og kvaliteten på arbeidet?

Det kan også hende sensor stiller deg spørsmål når de går igjennom dette.

Del 4 Dokumentasjon av eget prøvearbeid


Denne henger sammen med del 1 og 3. 

Skriv ryddig, oversiktlig og detaljert om planleggingen og gjennomføringen av arbeidet. Dette vil være en stor del av grunnlaget for vurderingen til sensor. Og som sagt, du vil kunne få spørsmål på bakgrunn av dette.

HER kan du laste ned eksempel på veiledningsskjema fra en fagprøve

Etter dette vil sensor gi en vurdering av alle delene og du vil få "Bestått" eller "Ikke bestått" på fagprøven. Eller kanskje du til og med får "Meget godt bestått" om du virkelig har gjort en stjernegod innsats!

 Nyttige linker:

 

 

 

 


LYKKE TIL!

 

Kontakt oss

Har du spørsmål, kommentarer eller gode tips du vil dele? Ta kontakt så svarer vi deg så snart vi får mulighet.

KONTAKT OSS